Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey

Büyük taç yapma özelliğine sahip olan ve 25-30 metreye kadar uzayabilen ceviz ağaçları uzun ömürlüdür. Bu nedenle ceviz yetiştiriciliği uzun vadeli sonuçlar veren bir tarım faaliyetidir. Ceviz ağaçlarının 3-4 metre derine inebilen kazık kökleri, erkek ve dişi olan çiçekleri gibi birçok farklı organı değerlendirilir. Erkek çiçekler 2 yıllık, dişi çiçekler yılın sürgününde büyüyerek rüzgarla tozlanır.

Juglandales takımı, Juglandaceae familyası, Juglans cinsi olan ceviz ağaçları 21 farklı türe sahiptir. Kereste ve meyveleri ticari olarak gelir elde edilmek için kullanılır. Amerika, Japonya, Çin, İran, Güney Asya, Hindistan ve Orta Avrupa gibi geniş bir coğrafyada yapılan ceviz üretimi Türkiye için de önemli gelir kaynakları arasındadır.

Türkiye’de ortalama olarak ceviz ağacı başına düşen verim 33 ile 37 kilogram arasındadır. Bu nedenle Amerika ve Çin’in ardından 3. en önemli ceviz yetiştiricisi ülkedir. Bahçelere dikilen aşılı ceviz fidanları ile %50 ile %60 arasında daha fazla meyve elde edilebilir. Aşılı fidanların kullanımıyla ağaçların verimli çağında 10 ağaç olan dekar başına 1 ile 1,5 ton arasında verim alınır.

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ceviz üretimi yapmak için uygun ekolojik özelliklere sahip iklim ve toprağa fidan ya da tohum dikilmelidir. Ceviz ağacının kökleri aşağı doğru 3-4 metreyi bulduğu için en azından 2 metre uzayabilecek toprak kalınlığı olmalıdır. Bu nedenle ilk aşamada ceviz yetiştirme koşulları burgu vanası ile toprak için kontrol edilir. Taban suyu yüksek olan topraklar kalınlığı yeterli olsa da seçilmez. Çünkü zaman içerisinde taban suyu yüksekliği nedeniyle ağaçlar kurumaya başlar.

Ceviz fidanı yetiştirme işlemi için ikinci aşamada yöntem ve fidan seçimi yapılır. Ceviz yetiştiriciliği için fidan yetiştiriciliği, vejetatif tohumla çoğaltma, tohum katlama ve aşı ile çoğaltma yöntemleri uygulanır. Seçilen cevizin özelliklerine göre en verimli yöntem uygulanmalıdır.

İklim ve toprak koşullarına uygun olarak yerli ve yabancı ceviz türleri tercih edilir. Yerli ceviz çeşitleri Bilecik, Şebin, Gültekin 1, Yalova 1 /3 / 4, Şen 1 / 2, Tokat 1, Kaman 1, Kaplan 86, Yavuz 1 olarak geçer. Yabancı orijinli fidelerle Franquette, Fransız cevizi Fernor ve Fernette, Serr, Payne, Hartley, Pedro, Midland ve Chandler ceviz yetiştiriciliği de yapılır. Yabancı fideler arasında Amerikan orijinli Chandler bodur ceviz yetiştiriciliği popülerdir.

Ceviz Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Ceviz ağaçlarının yetiştiği yerlerde 800-1800 saat soğuklama olan iklim ve deniz seviyesinden en fazla 1700 metre yükseklik olmalıdır. Verimli ceviz yetiştirme koşulları iklim ve toprak olarak iki ayrı kategoride değerlendirilir. Genel olarak yaz aylarında bol güneş alan, kışları ılıman geçiren iklimlerde ve su tutmayan alt kısımları rutubetli topraklarda iyi yetişir.

Ceviz ağacı ikliminin yaz aylarında aşırı sıcak olması yaprak yanması ve meyve bozulmasına neden olur. İlkbaharda ve sonbaharda oluşan zamansız donlar meyveler için risk oluşturur. Ceviz meyveleri sonbaharın sonlarına kadar gelişmeye devam ettiğinden özellikle genç ağaçlardaki sürgünler tazeyse -10 derecede zarar görmeye başlar. Sonbahar ayında erken oluşan donlarda ortalama -9 ile -12 derece arası ceviz için zararlıdır. İlkbahar çiçeklenme döneminde ise -1 ile -3 dereceler bile zarar görmesi için yeterlidir. Ceviz ağacı -25 derece ile 38 dereceye kadar dayansa da zamansız oluşan sıcak ve soğuk hava meyvelere zarar verir.

Ceviz ağacı birçok toprakta yetişse de taban suyu seviyesi 2,5 ile 3 metreden yukardaysa bir süre sonra kurumaya başlar. Nemli, su geçirgenliği yüksek ve tutulum yapmayan topraklar bu nedenle en verimli olanlardır. Killi topraklar, bataklık alanlarda ceviz yetiştirilmez. Vadileri yaylalar, teraslı araziler soğuk rüzgarları kestiğinden tercih edilen alanlardır. Meyvelerin erken olgunlaşmasını isteyen çiftçiler güney yamaçları, ilkbahar donlarından korunmak isteyenler kuzey yamaçları ekim için kullanabilir.

Ceviz Dikimi ve Hasat Zamanı

Türkiye’de ceviz dikim zamanı genellikle kasım ve mart aylarında olsa da yılın 12 ayı tüplü ve açık şekilde yapılabilir. Kış aylarında açık, yaz aylarında tüplü dikim yöntemi uygulandığında genellikle başarılı sonuç alınır. Ceviz hasat zamanı iklim koşullarına göre değişmekle birlikte genellikle Ağustos ile Kasım başı arasındaki dönemde yapılır.

Ceviz Dikim Zamanı

Ceviz yetiştiriciliği püf noktaları arasında doğru dikim zamanını yakalamak vardır. Tohum ekilecek derinlik ve tohum dikim şekline dikkat edilerek 5-10 cm toprak derinliğine yılın her mevsimi uygulanabilir. Açık köklü ve tüplü ceviz fidanı dikim zamanları ve yöntemleri farklıdır.

Açık köklü ceviz fidanı dikiminde kış dinlenmesi döneminde fidan sökülerek yeni yerine taşınabilir. Genellikle Kasım ayından Nisan ayına kadar iklim koşullarına göre açık köklü fidan dikimi yapılır. Burada asıl beklenen ılıman iklimin oluşmasıdır. Kurak ve sıcak iklimlerde Kasım ile Nisan arasında da dikim yapılması mümkündür. Ortalama sıcaklığa sahip yerlerde Kasım-Aralık ile Şubat-Nisan dönemleri dikim için seçilir. Kışların sert geçtiği iklimlerde ilkbaharın geldiği Mart ve nisan aylarında uygulama yapılır.

Tüplü ceviz fidanı dikimi yılın her mevsimi uygun olsa da ılıman kış ve kurak yaz geçiren iklimlerde yaz harici dikim önerilir. Ilıman bölgelerde 12 ay boyunca dikim yapılırken sert kışa sahip iklimlerde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında fidan dikimi başarılı sonuç verir.

Ceviz Hasat Zamanı

Ceviz hasadı için yeşil kabuğun yaklaşık 3’te 1’inin çatlaması gerekir. Dalları silkeleme yöntemi ile cevizler yeterli olgunluğa eriştiğinde hasat yapılabilir. İklim koşullarına göre Ağustos ayında başlayan hasat Ekim sonu, Kasım ayı başına kadar sürebilir. Hasat edilen cevizlerin kabuklarını temizlemek ve hava alacak şekilde örtü üzerinde hemen kurutmaya başlamak gerekir. Sadece hasattan tohumluk için ayrılan cevizler güneş görmeyen, serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir.

Ceviz Gübreleme ve Sulama

Ceviz bahçelerinde yıllık sulama ihtiyacı yağışlar dahil 1200- 1350 mm, ceviz gübreleme ihtiyacı toprağın özelliklerine göredir. Cevizin yüksek verimli olması için gübreleme ve sulamaya ek olarak belli dönemlerde budama yapılmalıdır.

Sulama için ilkbahar sonlarından hasat bitimine kadar olan zaman diliminde yağmura ek olarak faaliyetler yapılır. Sonbaharın bitimine yakın ve kış aylarında iklim çok kurak değilse yani yağış oranı  yeterliyse sulama tercih edilmez. Toprağın susuz kalması cevizin kalitesinin düşmesine ve meyvenin boyunun küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle sulama periyotlarına dikkat ederek kaliteli cevizler elde edilebilir.

Bahçe ekimi sırasında toprak analizi yapılarak ceviz türü için ihtiyaçlar belirlenmelidir. Elde edilen sonuçlar gübre olarak kullanılması gerekenleri ortaya çıkarır. Toprakta cevizin ihtiyacı olan fakat bulunmayan ya da eksik kalan mineral ve içerikler gübre ile tamamlanmalıdır. Özellikle yüksek kireçli topraklarda bazı elementler kökler aracılığı ile ağacın bünyesine alınamaz. Bu tarz topraklarda gübreler için ekstra hassasiyet gösterilir. Demir, fosfor, potasyum gibi farklı içeriklere sahip gübreler duruma göre dikim öncesi ve sonrasında tercih edilir.

Ceviz ağacı budama işlemleri sadece fidanlara uygulanır. Ağacın taç sistemini şekillendirmek için ilk başta 5 ile 12 arasında göz üzerinden budama işlemi yapılır. Fidanların ilk kışında ağacı güçlendirmek için doruk dal 180 cm yükseklik, buraya yakın  gözler de kökünden budanır. Kuvvetli sürgün dönemlerinde seçilen ilk ana dal uç alma için kullanılır. Zaman içinde verim düştüğünde taç çevresindeki fazla kalın olmayan dallar dipten kesilir. Taç içinde bulunan ana dallar ise 2 yıllık dal boyutunda kesilerek seyreltilir.

Ceviz Yetiştiriciliğinde Zararlılar ve Hastalıklarla Mücadele

Ceviz zararlıları arasında Karaleke ve Antraknoz en büyük sorunları yaratır. Karaleke, ceviz bakteriyel yanıklığı olarak da bilinen ve zamanla ağacın ölümüne neden olan bir hastalıktır. İlkbaharda yayılım gösteren bakterinin neden olduğu hastalıkla mücadele için dökülen yapraklar, meyveler imha edilir ve hastalıklı dallar kesilir. Azot içerikli gübreleme bırakılır ve rüzgarsız havada ilaçlama yapılabilir.

Antraknoz yaprakçık, meyve ve yapraklarda lekeler oluştur ve yaprak dökülmesine neden olur. Hastalığın yayılmasını önlemek için yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanarak yakılır, hastalıklı dallar budanır. Kimyasal ilaçlama ile dört ayrı dönemde müdahale etmek de mümkündür.

Ceviz yetiştiriciliği için ihtiyaç duyduğunuz ilaçlama, gübre ve tohum gibi tüm ihtiyaçlarınıza Hektaş kalitesi ve güvencesiyle ulaşabilir bahçenizde yüksek verim elde edebilirsiniz.

Kaynakça:

https://adana.tarimorman.gov.tr/Belgeler/SUBELER/bitkisel_uretim_ve_bitki_sagligi_sube_mudurlugu/meyve_yetistiriciligi_ve_mucadelesi/Ceviz.pdf

https://www.hortiturkey.com/bitki-yetistiriciligi/ceviz-yetistiriciligi

Benzer Bloglar
  • 1 Mayıs 2023

    Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    1 Mayıs 2023 Bitki Koruma
  • 27 Mart 2023

    Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
    27 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 21 Mart 2023

    Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    21 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 20 Mart 2023

    Biber Nasıl Sulanmalı?

    Biber Nasıl Sulanmalı?
    20 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 16 Mart 2023

    Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

    Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
    16 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 10 Mart 2023

    Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?

    Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
    10 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 7 Mart 2023

    Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?

    Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
    7 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 24 Mart 2023

    Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

    Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
    24 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 15 Mart 2023

    Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    15 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 14 Ocak 2024

    Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    14 Ocak 2024 Bitki Koruma
  • 8 Ocak 2024

    Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
    8 Ocak 2024 Bitki Besleme
  • 17 Aralık 2023

    Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    17 Aralık 2023 Bitki Koruma
  • 21 Kasım 2023

    Nektarin Nasıl Sulanmalı?

    Nektarin Nasıl Sulanmalı?
    21 Kasım 2023 Bitki Besleme
  • 12 Ağustos 2023

    Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

    Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
    12 Ağustos 2023 Bitki Koruma
  • 1 Temmuz 2023

    Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    1 Temmuz 2023 Bitki Koruma
  • 15 Haziran 2023

    Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
    15 Haziran 2023 Bitki Besleme
  • 2 Haziran 2023

    Kayısı Nasıl Sulanmalı?

    Kayısı Nasıl Sulanmalı?
    2 Haziran 2023 Bitki Besleme
  • 11 Mayıs 2023

    Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    11 Mayıs 2023 Bitki Koruma
  • 3 Nisan 2023

    Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
    3 Nisan 2023 Bitki Koruma
  • 8 Mart 2023

    Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
    8 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 1 Mart 2023

    Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    1 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 27 Şubat 2023

    Kanola Nasıl Sulanmalı?

    Kanola Nasıl Sulanmalı?
    27 Şubat 2023 Bitki Besleme
  • 21 Şubat 2023

    Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
    21 Şubat 2023 Bitki Koruma
  • 11 Şubat 2023

    Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?

    Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
    11 Şubat 2023 Bitki Koruma
  • 1 Şubat 2023

    Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

    Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
    1 Şubat 2023 Akıllı Tarım
  • 28 Ocak 2023

    Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

    Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
    28 Ocak 2023 Akıllı Tarım
  • 16 Ocak 2023

    Dikey Tarım Nedir?

    Dikey Tarım Nedir?
    16 Ocak 2023 Akıllı Tarım
  • 12 Ekim 2022

    Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

    Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
    12 Ekim 2022 Akıllı Tarım
  • 9 Ekim 2022

    Erozyon Nedir?

    Erozyon Nedir?
    9 Ekim 2022 Akıllı Tarım
  • 7 Ekim 2022

    Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?

    Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
    7 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 5 Ekim 2022

    Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    5 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 2 Ekim 2022

    Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
    2 Ekim 2022 Bitki Besleme
  • 1 Ekim 2022

    Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    1 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 28 Eylül 2022

    Ceviz Nasıl Sulanmalı?

    Ceviz Nasıl Sulanmalı?
    28 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 26 Eylül 2022

    Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
    26 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 22 Eylül 2022

    Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    22 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 21 Eylül 2022

    Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
    21 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 18 Eylül 2022

    Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    18 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 14 Eylül 2022

    Fındık Nasıl Sulanmalı?

    Fındık Nasıl Sulanmalı?
    14 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 11 Eylül 2022

    Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?

    Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
    11 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 8 Eylül 2022

    Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?

    Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
    8 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 7 Eylül 2022

    Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?

    Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
    7 Eylül 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Eylül 2022

    Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?

    Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
    3 Eylül 2022 Akıllı Tarım
  • 2 Eylül 2022

    Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?

    Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
    2 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 30 Ağustos 2022

    Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?

    Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
    30 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 27 Ağustos 2022

    Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?

    Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
    27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım
  • 24 Ağustos 2022

    Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?

    Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
    24 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 23 Ağustos 2022

    Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    23 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 20 Ağustos 2022

    Patates Gübreleme Nasıl Olmalı

    Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
    20 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 18 Ağustos 2022

    Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    18 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 17 Ağustos 2022

    Patates Nasıl Sulanmalı?

    Patates Nasıl Sulanmalı?
    17 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 16 Ağustos 2022

    Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
    16 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 14 Ağustos 2022

    Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?

    Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
    14 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 12 Ağustos 2022

    Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı

    Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
    12 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 11 Ağustos 2022

    Çilek Nasıl Sulanmalı

    Çilek Nasıl Sulanmalı
    11 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 7 Ağustos 2022

    Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    7 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 2 Ağustos 2022

    Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma
  • 29 Temmuz 2022

    Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?

    Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
    29 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 25 Temmuz 2022

    Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?

    Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
    25 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 20 Temmuz 2022

    Domates Gübreleme Nasıl Olmalı

    Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
    20 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 17 Temmuz 2022

    Domates Nasıl Sulanmalı

    Domates Nasıl Sulanmalı
    17 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 14 Temmuz 2022

    Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    14 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 11 Temmuz 2022

    Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    11 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 8 Temmuz 2022

    Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
    8 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 5 Temmuz 2022

    Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?

    Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
    5 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 4 Temmuz 2022

    Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı

    Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
    4 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 1 Temmuz 2022

    Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı

    Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
    1 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 27 Haziran 2022

    Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı

    Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
    27 Haziran 2022 Bitki Besleme
  • 23 Haziran 2022

    Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı

    Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
    23 Haziran 2022 Bitki Besleme
  • 19 Haziran 2022

    Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    19 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 15 Haziran 2022

    Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

    Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
    15 Haziran 2022 Akıllı Tarım
  • 12 Haziran 2022

    Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    12 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 11 Haziran 2022

    Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    11 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 6 Haziran 2022

    Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

    Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
    6 Haziran 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Haziran 2022

    Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    3 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 30 Mayıs 2022

    Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?

    Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
    30 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 25 Mayıs 2022

    Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

    Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
    25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım
  • 21 Mayıs 2022

    Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
    21 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 16 Mayıs 2022

    Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir

    Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
    16 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 15 Mayıs 2022

    Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

    Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
    15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım
  • 14 Mayıs 2022

    Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?

    Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
    14 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 12 Mayıs 2022

    Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
    12 Mayıs 2022 Bitki Besleme
  • 11 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
    11 Mayıs 2022 Bitki Besleme
  • 7 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

    Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
    7 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 3 Mayıs 2022

    Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
    3 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 1 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    1 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 30 Nisan 2022

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
    30 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 26 Nisan 2022

    Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?

    Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
    26 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 28 Nisan 2022

    Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?

    Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
    28 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 26 Nisan 2022

    Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    26 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 25 Nisan 2022

    Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
    25 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 23 Nisan 2022

    Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
    23 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 20 Nisan 2022

    Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?

    Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
    20 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 14 Nisan 2022

    Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri

    Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
    14 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 13 Nisan 2022

    Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey

    Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
    13 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Nisan 2022

    Akıllı Tarım Nedir?

    Akıllı Tarım Nedir?
    10 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 9 Nisan 2022

    Mısırda Sulama Nasıl Olmalı

    Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
    9 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 5 Nisan 2022

    Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?

    Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
    5 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 3 Nisan 2022

    Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele

    Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
    3 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 30 Mart 2022

    Mısır Ne Zaman Ekilir?

    Mısır Ne Zaman Ekilir?
    30 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 28 Mart 2022

    Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

    Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
    28 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 23 Mart 2022

    İş Güvenliğinde İkinci Adım

    İş Güvenliğinde İkinci Adım
    23 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 20 Mart 2022

    Nematod Mücadelesinin İpuçları

    Nematod Mücadelesinin İpuçları
    20 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 19 Mart 2022

    Sulama Teknolojileri

    Sulama Teknolojileri
    19 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 17 Mart 2022

    Rakamlarla Domates

    Rakamlarla Domates
    17 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 13 Mart 2022

    İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları

    İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
    13 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 12 Mart 2022

    Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?

    Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
    12 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Mart 2022

    Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    10 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 6 Mart 2022

    Rakamlarla Patates

    Rakamlarla Patates
    6 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 5 Mart 2022

    Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
    5 Mart 2022 Bitki Besleme
  • 3 Mart 2022

    Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?

    Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
    3 Mart 2022 Bitki Besleme
  • 2 Mart 2022

    Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli

    Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
    2 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 28 Şubat 2022

    Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?

    Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
    28 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 25 Şubat 2022

    Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor

    Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
    25 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 20 Şubat 2022

    Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    20 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 18 Şubat 2022

    Turunçgil Ailesi

    Turunçgil Ailesi
    18 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 16 Şubat 2022

    Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?

    Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
    16 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 15 Şubat 2022

    Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları

    Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
    15 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 11 Şubat 2022

    Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
    11 Şubat 2022 Bitki Besleme
  • 10 Şubat 2022

    Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi

    Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
    10 Şubat 2022 Tohum
  • 7 Şubat 2022

    Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli

    Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
    7 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 5 Şubat 2022

    Şekerpancarı Püf Noktaları

    Şekerpancarı Püf Noktaları
    5 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 2 Şubat 2022

    Tarımda Yeni Trend: Sensörler

    Tarımda Yeni Trend: Sensörler
    2 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 30 Ocak 2022

    Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları

    Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
    30 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 26 Ocak 2022

    Tohum Islah Çalışmaları

    Tohum Islah Çalışmaları
    26 Ocak 2022 Tohum
  • 24 Ocak 2022

    Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı

    Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
    24 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 21 Ocak 2022

    Gübreleme Önerileri

    Gübreleme Önerileri
    21 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 20 Ocak 2022

    Domateste Trend Çeşitler

    Domateste Trend Çeşitler
    20 Ocak 2022 Tohum
  • 17 Ocak 2022

    Bitki Korumanın Yeni Yüzü

    Bitki Korumanın Yeni Yüzü
    17 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 15 Ocak 2022

    Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor

    Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
    15 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 11 Ocak 2022

    İnhibitörlü Gübreler

    İnhibitörlü Gübreler
    11 Ocak 2022 Bitki Besleme
  • 10 Ocak 2022

    Tarımda da Önce İş Güvenliği

    Tarımda da Önce İş Güvenliği
    10 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 7 Ocak 2022

    Elmada Hektaş İmzası

    Elmada Hektaş İmzası
    7 Ocak 2022 2 dk Bitki Koruma
  • 3 Ocak 2022

    Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

    Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
    3 Ocak 2022 Akıllı Tarım